Cara Nak Dapatkan Prospek Tanpa Keluar Rumah

Tahniah kerana anda sampai disini untuk ketahui cara nak dapatkan prospek tanpa keluar rumah


Sudah tentu anda sedang menjalankan bisnes online kan?
Bagaimana dengan bisnes online anda?
Susah nak dapat prospek yang targeted?

Tak kisahlah anda buat bisnes Tone Excel, Onexox, Shaklee, Tupperware, Amway, Revel, Elken atau apa-apa bisnes sekalipun..

Disini saya akan kongsikan bagaiamana caranya.

Terdapat 2 cara nak dapatkan prospek iaitu melalui CARA PERCUMA atau CARA BERBAYAR

Saya suka mulakan dengan cara percuma sebab kebanyakan orang yang menjalankan bisnes online ni,masalah mereka adalah kekurangan duit.

Kalau mereka dah banyak duit mereka takkan cari peluang buat duit, mereka akan cari peluang gandakan duit mereka.. Faham tak ni? He he he

1. Gunakan Blog

Ini adalah cara PERCUMA yang saya sangat syorkan anda mencubanya.

Ramai orang ingat pemasaran blog cuma perlu buat blog, kemudian taip 1-2 entry dah cukup. Lepas tu tunggu trafik datang ke blog. Kalau macam ni pemikiran anda, anda dah salah konsep.

Antara sebab trafik masuk ke blog adalah kerana mereka terjumpa blog anda di enjin carian seperti google, yahoo, big dan sebagainya.

Tapi, bukan senang nak 'pujuk' enjin carian letakkan blog anda di muka pertama enjin carian.

Tips- Buat post yang orang nak baca..

Anda perlu kenal pasti apa masalah orang diluar sana.

Contoh :

Ada sesetengah orang nak buat bisnes tapi MALU nak jumpa orang

Ada sesetengah orang nak buat bisnes tapi TAK ADA MASA nak keluar rumah ( Suri Rumah)

Ada sesetengah orang nak buat bisnes tapi tak pandai nak cakap apa

Anda berikan solusi buat mereka bagaimana anda buat bisnes tanpa perlu keluar rumah tanpa berjumpa orang. Saya rasa ramai orang yang nak

Apa nak tulis dalam blog anda?

Tulis info yang prospek nak tahu..

Contohnya anda buat bisnes Shaklee

Semua orang tahu Bisnes Shaklee ni produknya makanan tambahan seperti vitamin C,  protein, zinc oksida dan macam-macam la..

Anda tulis bagaimana Vitamin C ni boleh membantu menyelesaikan masalah mereka

Jika boleh... kita tulis cuma untuk memberikan awareness kepada prospek..

Berikan sebanyak-banyak info yang kita faham tentang produk kita..

Anda perlu

BERI INFO

BERI INFO

BERI INFO

Jangan hanya fokus untuk menjual semata-mata...

Bila prospek dah percayakan anda, mereka akan PM minta no akaun anda

2. Facebook Group

Kalau ada yang PERCUMA kenapa nak guna yang berbayar.

Di Fesbuk ada beribu-ribu group...anda cuma perlu cari dan join sahaja

Kalau boleh cari group yang aktif, jangan join group yang penuh dengan iklan tapi tak pernah ada respon atau komen daripada ahli(member)

Saya syorkan anda join group ini

1. Bicara Usahawan
2. Geng Bisnes Cikgu
3. Buat Duit
4. Senang duit
5, Promosi Bisnes Online
6. Peluang Perniagaan
7. Maharaja Iklan
8. Iklan Free 100%
9. Promosi Bisnes Online
10. Pengiklanan Terbesar Perniagaan Online Di Seluruh Malaysia

Sebenarnya ada banyak lagi group, tapi cukup 10 group ini untuk permulaan.

Apa yang anda perlu buat?

1. Anda join group
2. Offer hadiah PERCUMA kepada rakan-rakan di group. Hadiah PERCUMA boleh dalam bentuk Ebook, Audio, Video, sampel, kupon diskaun dan sebagainya
3. Minta mereka Pm untuk join group anda

Matlamat kita adalah untuk tarik mereka masuk ke group kita.

Bila mereka dah masuk dalam group, lebih senang untuk anda berikan lebih banyak awareness tentang produk anda

Bila prospek dah percayakan anda, anda tak perlu susah nak cerita panjang-panjang


3. Kumpul Senarai Emel

Mana-mana guru Internet Marketer anda syorkan anda kumpul email list sendiri. Tujuan membina emel list anda untuk membina kelompok pengikut anda. Bila dah ada pengikut, senang nak jual apa-apa produk.

Tapi sebelum mereka percayakan anda, anda perlu tunjukkan kredibiliti anda dulu. Untuk permulaan, anda perlu banyakkan memberi. Berkongsi tanpa jemu. Bila mereka dah selesa, jadikan mereka sebagai kawan.

Orang lebih mudah nak membeli daripada kawan yang dia kenal daripada orang yang langsung dia tak kenal.

Nak kumpul senarai emel mesti kena guna Autoresponder. Di pasaran ada macam-macam jenis Autoresponder. Ada yang PERCUMA, Murah, Sederhana dan yang MAHAL.

Macam biasa saya akan sarankan anda guna yang PERCUMA seperti berikut:

1. Listwire.com
2. Emelmatik.com

Sebabnya saya sendiri pun gunakan kedua-dua Autoresponder ini.

Setakat ini dulu perkongsian saya tentang cara percuma, nantikan pos yang akan datang untuk mengetahui cara berbayar pula..
 





Cara Nak Daftar Autoresponder Emelmatik

Dah lama saya tak menulis di blog ini yer ...

Adakah anda sedang mencari Cara nak daftar Autoresponder Emelmatik?

Anda sangat bertuah kerana saya ada sediakan tutorial ringkas untuk rujukan anda. 

Kalau anda dah sedia, jom kita mulakan

Langkah 1 : KLIK DISINI

Langkah 2 : Isi maklumat yang diperlukan seperti gambar dibawah




 Langkah 3: 

Klik link warna BIRU seperti dibawah ini. Klik gambar dibawah untuk lebih jelas



Langkah 4 : 

Buka Emel yang anda dah daftarkan tadi dan anda akan dapat 2 emel seperti berikut:


Langkah 5 : 

Buka emel bertajuk [Emelmatik.com] - Selamat Datang dan download ebook panduan asas penggunaan emelmatik



Langkah 6 : 

Anda boleh mula gunakan sistem emelmatik untuk kumpul email list anda sendiri. Jika anda ada sebarang masalah bolehlah hubungi saya. Saya mendoakan anda berjaya dalam apa juga bisnes online yang anda jalankan.

Saya syorkan Autoresponder Emelmatik kerana saya sendiri sedang gunakannya. Sekali lagi ini link daftar yer : DAFTAR EMELMATIK

Sekian sahaja tutorial saya berkenaan Cara Nak Daftar Autoresponder Emelmatik.

sekian

Ikhlas
Abdul Halim Ismail

7 Kerja Online Freelance Yang Paling Top Di Malaysia

7 kerja freelance popular

Teks : Abdul Halim Ismail

7 Kerja Online Freelance Yang Paling Top Di Malaysia | Kerja Freelance ini membayar orang Malaysia sehingga US1,000

Pekerja Freelance di Kuala Lumpur telah meningkat 31.2% dan ianya meningkat di seluruh negara. Walaupun mendapat saingan yang sengit daripada pekerja mahir professional dari seluruh dunia, pekerja freelancer malaysia melangkah dengan bergaya dalam pasaran kerja online global dimana mereka berjaya mendapat kerja daripada luar negara seperti USA, United Kingdom dan Australia

Menariknya, usahawan dan peniaga dari Malaysia adalah dikalangan pekerja top untuk
freelance dari Malaysia merujuk kepada data terkini daripada Freelancer.com, iaitu platform
kerja Freelancing paling besar dimana hampir 110,000 penguna adalah daripada Malaysia

Kehadiran pekerja freelance daripada Malaysia dikuatkan lagi oleh reputasi yang baik, maklum balas positif daripada majikan dan paling istimewa kecekapan dalam bahasa Inggeris, IT dan reka grafik

Malaysia berada di Top 20 dalam dunia dimana pengguna Malaysia semakin bertambah dengan konsisten dan Malaysia berada di Top 4 di kalangan negara Asia Tenggara. Dengan kerja freelance yang memberikan kerjaya yang menguntungkan, dijangkakan semakin ramai rakyat Malaysia akan menyertai Freelancer.com dan bekerja secara online bersama-sama pekerja Indonesia, Philippines, dan Vietnam 


Berikut adalah 7 kerja Freelance paling popular diberikan kepada Freelancer dari Malaysia

1. PHP

Seiring dengan perkembangan e-Commerce, lebih banyak bisnes yang menggajikan programmer untuk membangunkan atau menguji laman web menggunakan PHP Secara purata, projek dalam kategori ini dalam lingkungan $300 hingga $1000 bergantung tahap kompleks sesuatu projek

2. Data Entry

Kerja kerja pejabat seperti data entry sangat mengambil masa menyebabkan kerja seperti ini selalu di outsourced Projek dibawah data entry selalunya memerlukan kemahiran dalam Microsoft Excel, web Scraping dan memproses data

3. Penulisan Artikel

Tahap penguasaan bahasa Inggeris yang tinggi membolehkan penulis Malaysia untuk bersaing dengan penulis freelancer lain di seluruh Dunia. Kerja dalam kategori ini termasuk penulisan ghostwriting, penulisan teknikal, blog dan juga penulisan akademik

4. Reka Grafik

Selalunya memang cukup banyak sebab untuk mengupah pereka grafik- logo, bahan pemasaran dan juga rekaan tshirt Harga yang berpatutan berpadanan dengan kemahiran yang superb dikalangan freelancer Malaysia menyebabkan mereka menjadi pilihan tinggi sebagai pekerja

5. Rekabentuk Laman Web

Mengambil kira keperluan laman web yang memukau untuk menarik trafik dan seterusnya menukar kepada jualan pereka laman web boleh menjana pendapatan sehingga $1000 untuk satu projek

6. HTML

Pereka dan pemaju(developer) laman web dari Malaysia mendapat banyak kerja HTML untuk menyelenggaran atau menaik taraf laman web dimana selalunya untuk website e-commerce dan juga blog

7. Excel

Bukan sahaja rakyat Malaysia pakar dalam kerja kreatif, freelancer juga diupah untuk mengurus spreadsheets dan juga database menggunakan Excel

Daripada beribu kerja dan projek yang diposkan secara online daripada Malaysia dan negara lain, kerja freelance telah menjadi pilihan kepada pekerja mahir di Malaysia untuk menambah pendapatan, mendapat pengalaman atau menggunakan ia sebagai punca utama pendapatan

Sekiranya anda juga
berminat dengan kerja Freelance ini sila daftar di freelance.com

PS. Pihak jobdirumah ada menyediakan panduan bertulis dan video dalam bahasa MELAYU untuk kerja FREELANCE. Sila rujuk DISINI


Cara Nak Buat Minisite Guna Template Wordpress

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ni saya akan berkongsi cara nak buat minisite guna wordpress.

Minisite Wordpress

Apa benda Minisite ni? 

Minisite adalah laman web jualan. Selalunya satu page sahaja. Minisite juga boleh dijadikan sebagai landing page untuk mengumpul database pelanggan. 

Selama ini ramai yang gunakan blogspot sebagai minisite. Tapi tak ramai yang gunakan worpress, sebab tak ada template minisite. Hari ni Mr Boon sudi berkongsi satu template minisite wordpress PERCUMA untuk anda. Anda boleh download template ini dan gunakannya untuk membina landing page wordpress anda sendiri.


Wordpress tu apa pula

Wordpress adalah platform popular untuk membina website. Sama seperti blogspot yang boleh digunakan untuk buat website. Wordpress amat sesuai untuk semua laman web jualan.

Kenapa?

1. WP adalah percuma
2. WP adalah sangat fleksibel
3. WP mempunyai pelbagai plugin dan boleh dapat secara percuma
4. WP mudah digunakan
5. tidak perlu software untuk edit kandungan website, cuma login dan edit sahaja
6. dan banyak lagi....

Oleh itu Minisitelah!com diwujudkan sebagai gedung theme minisite dan ia adalah direka khas untuk usahawan internet yang tidak mahu belanja ratusan ringgit untuk membina webjualan mereka.

Berikut adalah cara untuk menghasikan webjualan dengan Minisitelah!com :

1. pilih theme
2. download theme dan install theme di WP
3. create page dan masukan sales letter
4. klik publish dan web jualan anda telah live!

Senangkan?

Kalau rasa berminat dan ingin mencuba-cuba 'bermain' dengan template minisite wordpress ini bolehlah dapatkan disini >>>
http://www.minisitelah.com
 
Sementara masih percuma ni grablah dulu,ye tak :)

Baiklah,ini saja perkongsian saya hari ni 

Cara Nak Cari Idea Bisnes


idea bisnes
Cara nak cari Idea Bisnes | Berikut adalah beberapa cara yang anda boleh gunakan untuk cari idea bisnes

1. Apa masalah yang anda hadapi baru baru ini? Atau apa masalah rakan anda?

Masalah keadaan dalam rumah yang panas
Masalah lipas, semut dan tikus berkeliaran dalam rumah
Masalah migrain
Masalah jerawat
Masalah sinus
Masalah berat badan
Masalah muka gelap
dan sebagainya

Bila ada masalah, disitulah peluang untuk anda buat duit. 

2. Apa kepakaran yang anda ada? Berikut saya senaraikan beberapa kemungkinan

Kepakaran anda buat website--tawarkan servis buat website
Kepakaran anda menulis blog - tawarkan servis buat blog
Kepakaran anda buat video - tawarkan servis buat video
Kepakaran anda buat grafik - Tawarkan servis buat grafik
Kepakaran anda menulis ayat jualan - tawarkan servis buat ayat jualan
Dan lain-lain lagi

3. Apakah hobi anda? cuba senaraikan disini

Adakah anda boleh gunakan hobi anda untuk buat duit?

Contohnya :

Hobi membuat bakul- boleh menjual bakul yang dihasilkan untuk buat duit
Hobi tanam pokok- Anda boleh jual anak benih pokok untuk buat duit
Hobi memasak- anda bole jual kek, biskut, cupcake, dadih dan sebagainya
Hobi fotografik - ambil upah di majlis kahwin, majlis korporat dan sebagainya
Hobi melayari internet - Sambil layari internet, promote produk orang lain. Ada jualan, ada komisen


Setakat ini saja perkongsian saya tentang cara nak cari idea bisnes.Anda dah jumpa idea bisnes? Jom kongsikan



Lubuk supplier produk fizikal dan digital di internet.

Lubuk supplier produk fizikal dan digital di internet | Sebagaimana yang saya telah janjikan dalam post disini, hari ini saya akan kongsikan beberapa lubuk supplier yang saya tahu .Mungkin ada rakan yang dah tahu lubuk ini, tapi...tak semestinya semua orang dah tahu kan?

Saya mulakan lubuk supplier untuk produk fizikal

1. Majalah.com


Disini pusat ramai pembekal, pemborong, dropshipper dan peniaga berkumpul. Ada macam-macam jenis perniagaan yang ada disini. Saya mendapat tahu tempat ni pun selepas membeli satu ebook. Jadi, tanpa membuang masa silalah berkunjung ke majalah.com

Kepada yang baru nak mula belajar berniaga, saya nasihatkan anda buat bisnes dropship. Sebabnya bisnes dropship ni anda tak perlu keluar duit untuk beli produk. Tugas anda hanya memasarkan produk. Bila ada tempahan baru anda order dengan dropship

2. lelong.com.my

Disini juga berkumpul pemborong, pembekal, peruncit dan peniaga produk-produk fizikal. Ada pelbagai jenis produk merangkumi produk electronik, pakaian, aksesori kenderaan, produk untuk kegunaan di rumah, produk suami isteri dan lain-lain

Cuba anda lihat di bahagian best selling produk untuk mengetahui produk yang paling banyak dibeli. Mungkin anda boleh mula menjual produk tersebut  

3. dropship.im

Disini kebanyakan produk adalah produk kecantikan dan produk kesihatan, Jangan anda tak tahu, produk macam ni sangat laris di pasaran

4. edymall.com


Untuk mendapatkan lebih banyak lubuk dropship, rujuk Master Dropship Dalam 30 Hari

Senarai seterusnya adalah lubuk untuk produk digital atau lebih dikenali dengan affiliate

1. Ashadee.com 

Sejumlah 147 produk yang disenaraikan disini. Anda boleh pilih produk best seller untuk bermula



2. klikjer.com



3. agenaffiliate.net




4. Aztetic.my


Setakat ini sahaja perkongsian tentang lubuk supplier produk fizikal dan digital di internet

InsyaAllah, jika ada lubuk baru, saya akan tambah

5 produk hot di pasaran

Ramai yang mencari cari cara untuk menambah pendapatan. 

Salah satu cara yang disyorkan adalah melalui bisnes.

Ada 2 jenis model bisnes iaitu bisnes offline dan juga bisnes online.

Bisnes Offline

Bagi yang kurang mahir tentang IT selalunya akan pilih bisnes offline. Contoh yang paling mudah adalah bisnes di bazar ramadhan seperti bisnes makanan, bisnes minuman, bisnes kosmetik,bisnes pakaian, bisnes makanan tambahan dan lain lain lagi.

Nak buat bisnes offline anda perlu sewa tapak seperti gerai ataupun kedai. Tempat juga perlu strategik. Perlu cari tempat yang ada ramai orang. Sewa tapak selalunya bergantung kepada tempat. Makin popular tempat tu, makin mahallah sewa tapak. Itu tak termasuk lagi kos nak beli canopy, generator set(berniaga malam), petrol, kenderaan dan lain lain kos.

Bisnes online

Nak memulakan bisnes online anda cuma perlu ada komputer, sambungan internet, ilmu dan minat. 

Tak dinafikan sekarang ni kebanyakan rumah sudah ada komputer dan sambungan internet. Tapi, selalunya hanya digunakan untuk tujuan bersosial dengan rakan rakan melalui facebook, twitter, instagram dan sebagainya.

Sebenarnya anda boleh menjana pendapatan di internet, daripada anda bergosip atau bersembang kosong yang tiada faedah lebih baik gunakannya ia untuk buat duit.

Sama macam bisnes offline, bisnes online juga perlu ada tapak. Untuk bisnes online anda tak perlu keluar kos untuk menyewa tapak. Anda boleh gunakan blog, Fanpage, Forum, mudah.my, lelong.com, ebay dan sebagainya. Saya syorkan anda guna yang percuma dahulu sebelum cuba yang berbayar.

Anda berminat nak buat bisnes tapi tak tahu nak jual apa?

Salah satu cara nak mencari idea produk atau perkhidmatan adalah dengan membuat pemerhatian terhadap persekitaran dan sekeliling anda; cari permintaan terlebih dahulu sebelum memilih produk atau perkhidmatan 

Langkah seterusnya adalah memberi tumpuan kepada minat dan kemahiran anda.

Kesesuaian bisnes dengan minat, bakat, kemahiran , pengetahuan dan pengalaman diri kita sendiri adalah penting. Kesesuaian menjadikan diri kita sentiasa bersemangat dan gembira menjalankan aktiviti bisnes.

Anda boleh ikut cara berikut untuk memilih jenis bisnes yang bersesuaian dengan diri anda sendiri

1. Penilaian diri sendiri

a. Kemahiran kerja saya termasuk .......

b. Pengalaman kerja yang saya ada ..................

c. Latar belakang pendidikan saya .................

d. Hobi saya termasuk................

e. Saya benar-benar (suka atau tidak suka ) bekerja dengan orang dewasa, orang yang lebih tua, kanak-kanak, binatang, serangga, mesin, tanam-tanaman, makanan ataupun dengan teknologi

f. Saya tidak suka melakukan kerja didalam (ya/tidak) ataupun di luar rumah (ya/tidak)

g. Saya suka aktif (ya/tidak) ataupun duduk sahaja (ya/tidak) semasa menjalankan kerja-kerja saya

h. Saya seorang yang suka memulakan sesuatu dan mempunyai disiplin yang tinggi dalam menjalankan tugas harian bagi memenuhi keperluan permintaan bisnes (ya/tidak)

i.  Saya menganggarkan dengan realistik beberapa jam dalam seminggu bagi digunakan dalam membangunkan bisnes baru saya (ya/tidak)

j. Pada tarikh _______ saya pasti dapat menjalankan operasi bisnes saya di rumah

2. Senaraikan idea-idea bisnes yang bersesuaian dengan kebolehan, minat, gaya hidup dan juga keluarga

Disini saya senaraikan 5 produk/niche yang memang hot di pasaran:

1.Produk Pelaburan:

Panduan Forex
Panduan Saham
Panduan Silver


2.Niche buat duit:

Buat duit dengan facebook
Buat duit dengan blog


3.Niche Kerjaya:
Panduan Temuduga
Panduan Lulus peperiksaan


4.Produk Kesihatan dan Kecantikan

5.Produk Kebahagiaan Rumah Tangga 


Tugas anda sekarang adalah kenalpasti produk apa yang anda minat dan nanti kita sambung  dimana nak cari produk, nantikan...




Mencari Peluang Buat Duit Raya 2014

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ni saya ingin berkongsi dengan rakan-rakan pembaca tentang bisnes online

Saya yakin..ramai yang berkeinginan nak tambah income sempena raya yang bakal menjelang tak lama lagi..kan?

Jika anda perasan sekarang ni dah mula muncul pelbagai program buat duit di internet yang menjanjikan bulan dan bintang (modal kecil, pulangan besar..ada yang boleh dapat juta-juta)

Saya harap rakan-rakan berhati-hati sebelum join mana-mana program buat duit. 

Bukan apa..selalunya time begini banyak pihak yang suka ambil kesempatan atas kesempitan/kesusahan orang lain.

Niat di hati nak tambah income..last sekali makin banyak pula duit yang kena keluar

Banyak sangat program menjanjikan peluang mudah mendapat pendapatan lumayan tanpa tak perlu susah payah ..

"join je ..lepas tu goyang kaki dapat duit, tak perlu cari orang"

Ramai yang suka join program yang sebegini kerana mereka fikir inilah cara mudah untuk buat duit.

Sedangkan kalau semua sekadar tunggu sahaja tanpa usaha, masakan duit boleh datang dengan sendiri. Takkan nak harap duit limpahan semata-mata

Banyak program yang saya perhatikan menggunakan yuran pendaftaran untuk bayar kepada ahli yang join program lebih awal. Jadi, sapa cepat join program untunglah sebab bila ada ahli baru masuk, mereka ni sure akan dapat duit. Apa jadi sekiranya tak ada kemasukan ahli baru ? Adakah mereka mampu bayar anda mengikut sepertimana yang dijanjikan?

Sekiranya anda jenis yang ada duit tapi tak tahu nak cara nak biakkan duit, tak suka nak cari-cari orang, lebih baik anda belajar main saham dengan cara yang SAH dan BETUL. 

Bukan dengan sertai skim pelaburan di internet yang tiada kelulusan Bank Negara Malaysia. 

Saya syorkan anda dapatkan panduan main saham cara yang sah lagi HALAL. Ini adalah kerana anda akan dapat belajar melabur di kaunter patuh syariah sahaja.


Namun begitu sekiranya anda jenis yang minat bisnes, saya syorkan anda buat bisnes online tanpa produk sendiri. Model bisnes yang saya maksudkan adalah dropship dan juga affiliate

Bisnes Online Dropship



Untuk menjalankan bisnes dropship, apa yang anda perlukan adalah tapak untuk menjual dan juga supplier(dropshipper)

Sekiranya bisnes offline, tapak menjual adalah gerai atau kedai (anda perlu bayar sewa kedai, bil letrik, air dan sebagainya)

Manakala untuk bisnes online, tapak menjual adalah seperti blog, fanpage, forum, website, youtube, twitter, instagram dan sebagainya 

Kebanyakan tapak menjual ini anda boleh buat secara percuma sahaja.

Untuk orang baru, saya nasihatkan anda mulakan dengan apa yang anda ADA dan PERCUMA

Untuk itu, saya syorkan anda belajar buat blog terlebih dahulu. Sebabnya anda boleh buat blog secara PERCUMA menggunakan blogger.com

Selepas dah tahu buat blog, barulah anda belajar cara nak tarik trafik ke blog anda dan seterusnya bagaimana nak buat jualan. 

Dalam post seterusnya, saya akan kongsikan dimana nak cari lubuk supplier..nantikan